jógaház - a Sivananda jógarendszer tagja

Stresszoldó Bhajan - havonta egyszer

Havonta egy alkalommal a jóga foglalkozást Bhajannal, Kírtannal, vagy Mantra énekléssel zárjuk  /15-20 percben/  a lelkünk egészségéért!                                                                                                                                                                           Következő Bhajan éneklés: szeptember 27 kedd, a hatha jóga óra zárásaként.

A BHAJANOK /badzsan/ olyan ősi, szent indiai dalok, amelyek változatos formában szólnak az odaadásról, Isten szeretetéről. A hangok és az érzések összhangba kerülnek, a pozitív rezgések betöltik az atmoszférát. A csoportos, szelíd, és fülbemászó dallamok képesek lecsendesíteni az elmét, lelkesíteni és Istenre irányítani. Meditív boldogság, béke költözik annak a szívébe aki Bhajant énekel, vagy , ha csak hallgatja is. Indiában minden nap és mindenkor Bhajanokat énekelnek az emberek!

A KIRTAN: Isten neveinek éneklése odaadással, szeretettel, és hittel. Indiában az emberek összegyülnek, és egy nyilvános helyen /pl. folyópart/ közösen és vidáman énekelnek olyan hangszerek kíséretével, mint pl. a harmónium, cintányérok, dobok stb. A zene még a legkeményebb ember szívét is képes megpuhítani.

 

                                                                                "Endendénom, szárakaténom, száraka-tiketoka, alabola bambuszka!

Figyeld csak meg ezt a sumér eredetű fogócska versikét! Csupa mantra! Megtaláljuk benne a hinduk szent szótagját, az OM-ot, a szá-t, az at-ot. Az Om a keresztény Amen-ben is felismerhető az en-el együtt. 

AngyalOM, galambOM.... /birtokos személyrag/

A zenében sokszor találkozhatunk kirívó, melódiai szempontból idegen akkordokkal, de a ritmus feledteti velünk a látszólagos hiányt, jólesik hallgatni mégis. Hangzatok, Mantrák, melyeket az ész nem fejt meg, de a szív igen!

"Nomen est omen." - a nevünk a sorsunk lehet /hangzása, csengése, fogadtatása...miatt?/

MANTRA: szent szótag, szó, vagy szóegyüttes, melynek ismétlésével és a reá való meditációval a gyakorló tökéletességre tehet szert és elérheti az Önmegvalósítást.

 

  ....és végül, de nem utolsó sorban: az éneklés arra készteti az embert, hogy kilélegezzen, távolítsa el a levegőt a tüdőből, ellenőrzötten, mértékletesesen, szabályozott módon.